Spaanse rijst

  • Voorbereidingstijd: 15 min.
  • Kooktijd: 20 min.
  • Aantal porties: 2
Recept printen

In veel Zuid-Europese landen serveert men regelmatig een rijstmengsel met paprika en tomaat. Dat is erg lekker, maar door de tomaat is de rijst erg plakkerig en overheerst ook de smaak van de tomatenpulp. In Spanje heb je Paella, maar dat is geen bijgerecht en kan je Paella (zonder al het vlees en vis) niet overal erbij eten.

Onze Spaanse rijst is dan ook geïnspireerd op de rijstgerechten, die wij de afgelopen jaren in de mediterraanse keuken hebben geproefd.

De combinatie van paprika en kerriepoeder

De gele kleur heeft de Paella te danken aan de vrij kostbare specerij saffraan. Je kan rijst ook een gele kleur geven, door de toevoeging van kerriepoeder. Door het koken van de rijst in kippenbouillon en kerriepoeder krijgt deze niet alleen een gele kleur, maar ook een heerlijke smaak. De smaakcombinatie van kerrie, paprika en chorizo zijn gewoon heerlijk.

Extra Tip! Heb je de kruidenmix “Curry Madras” van het merk Euroma in huis? Laat dan het kerriepoeder staan en gebruik 1 theelepel van deze heerlijke smaakmaker bij het koken van de rijst.

Spaanse rijst

Ingrediënten
  • 125 gram witte rijst
  • 1/2 liter water
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel kippenbouillon
  • 50 gram chorizo
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram groene puntpaprika
  • 1/2 - 1 theelepel Spaanse rub of kruiden
  • 2 eetlepel maiskorreltjes
  • zout

Bereiding​

Voor dit bijgerecht mag je zelfs bepalen welke soort rijst je wil gebruiken. Wij noemen het “Witte rijst” in de ingrediëntenlijst omdat dit op de blauwe 1 kg voordeelverpakking van het Albert Heijn huismerk staat. Deze rijst heeft deze een grote vaste korrel en vinden wij hem bijzonder lekker. Perfect voor gerechten zoals onze Spaanse rijst.

Spaanse rijst - ingrediënten

Kook de rijst in het water met de kippenbouillon en het kerriepoeder gedurende 15 minuten (de exacte tijd is afhankelijk van het soort rijst dat je gebruikt).

Snij de chorizo in kleine stukjes (kruimels).

Hak de knoflook fijn en snij de ui in kleine stukjes. Snij de paprika door het midden en dan in 1 tot 1,5 cm brede reepjes.

Spaanse rijst - klein gesneden

Verwarm een wok-pan op middelhoog vuur en fruit de ui voor 2 minuten.

Voeg de knoflook, chorizo en paprika toe en laat deze 3 minuten meebakken.

Spaanse rijst - ingrediënten bakken

De rijst is intussen gaar. Giet deze af en doe hem dan in de pan samen met de andere ingrediënten.

Voeg de maiskorreltjes en de Spaanse kruiden toe en roer de rijst met de ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met zout.

Spaanse rijst - bereid

Bereidingstips en tricks

Je kan de rijst samen eten met gebraden kip, vis, bij een BBQ of tijdens je lunch met een gebakken ei. Wij eten meestal nog een salade erbij, bijvoorbeeld een komkommersalade of de gemengde salade.

Waar koop je groene puntpaprika?

Wanneer je onze paprika op de foto bekijkt, dan denk je misschien: dat zijn toch peppers? Je kan deze groene paprika’s bij de Turkse supermarkt kopen. Let wel op dat je niet per ongeluk de scherpe variant koopt. Deze zijn meestal iets donkerder en ook dunner. Er zijn ook donkergroene puntpaprika’s. Deze smaken meer zoals de groene paprika’s die je bij de AH of Jumbo kan kopen.

Lus je geen groene paprika? Dan kan je natuurlijk ook rode (punt) paprika’s gebruiken. Hierdoor wordt de Spaanse rijst wat zoeter en dat is zeker ook lekker.

En waar krijg ik de Spaanse rub of kruidenmix?

Een Spaanse kruidenmix zie je ook niet zo vaak in de schappen van de supermarkt. Wij kopen deze mix bij de Hanos. Kan jij daar niet terecht en ook niemand van je vrienden, dan is dat geen afbreuk aan de smaak van je Spaanse rijst. De meeste smaak in de rijst wordt bepaald door de ui, knoflook, de rijst met de kerrie en natuurlijk de Chorizo worst. In plaats van de Spaanse kruidenmix kan je naar eigen smaak gebruiken: Smoked paprikapoeder, chili vlokken, versgemalen peper, oregano en een snufje kaneel!