Moussaka

  • Voorbereidingstijd: 10 min.
  • Kooktijd: 110 min.
  • Aantal porties: 2
Recept printen

Moussaka

Ingrediënten
  • 500 gram aardappelen
  • 1 grote aubergine
  • 1/2 paprika rood

Gehaktsaus

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel zout
  • peper
  • 400 gram gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 200 ml water
  • 125 gram geraspte mozzarella
  • 3 eetlepel olijfolie
  • zout, peper

Bechamelsaus

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 250 ml melk
  • zout, peper

Bereiding​

De bereiding van moussaka is niet zo moeilijk, maar omdat wij alles vers en bijzonder willen maken, is het best veel werk. Het langste duurt de bereiding van de gehakt-tomatensaus. Hiermee beginnen wij dan en kan je tijden het koken de andere ingrediënten voor de moussaka koken. Timing is alles, vergeet niet om op tijd de bakoven op 180 graden (heteluchtoven op 150 graden) voor te verwarmen.

Gehaktsaus

Hak de knoflook fijn en de ui in kleine stukken.

Verwarm een koekenpan met de olie op hoog vuur en bak het gehakt rul in 10 minuten.

Voeg nu de ui erbij en laat deze 2 minuten meebakken.

Voed dan ook de knoflook toe en laat deze ook even meebakken.

Voeg nu de gezeefde tomaten, suiker, zout, peper, water en oregano toe laat de saus 1 uur met een deksel op de pan koken. Roer tussendoor door de saus en controleer na 45 min. Of de saus niet te dun is. Laat in de geval de saus inkoken zonder deksel.

Aardappelen

Schil de aardappelen en snij deze in plakken van 1 cm dik.

Verwarm een grote koekenpan met 2 eetlepel olijfolie op laag tot middelhoog vuur en bak de aardappelschijven gaar en lichtbruin.

Breng op smaak met zout en peper. Zet de aardappelschijven dan op zij.

Aubergine en paprika

Snij de aubergine in 1 cm dikke plakken en de halve paprika in de 2 cm brede stroken (snij over de lengte).

Verwarm de grillpan. Gebruik 1 eetlepel olie om de aubergine schijven iets in te vetten voordat je deze samen met de paprika stroken gaat grillen in de pan.

Wanneer de aubergine schijven zacht zijn, kunnen deze (en de paprika) uit de pan. Snij de paprika in reepjes.

Bechamelsaus

Een bechamelsaus is eigenlijk een soort papje met roomboter. Je kan de saus ook kant en klaar in de supermarkt kopen, maar dat is minder lekker en duurder. Wij maken hem dus zelf.

Smelt de roomboter in een steelpan en voeg dan de bloem erbij. Laat beide dan een beetje zweten, zonder dat de roe verbrand.

Hal de pan van het vuur en laat deze wat afkoelen.

Giet dan een deel van de melk in de pan en roer het mengsel glad met een garde.

Zet de pan terug op het vuur en breng de saus aan het kook. Blijf roeren en voeg langzaam de overige melk erbij. Kookt de saus en heb je alle melk bijgevuld? Haal de pan dan van het vuur en roer nog even verder zodat er bovenop de saus zich geen huid opbouwt. Wanneer de saus iets is afgekoeld zal dit niet meer gebeuren.

Je kan de moussaka in één grote ovenschaal of twee kleine schalen bereiden. Belangrijk is dat je alle ingrediënten juist verdeeld. Je hebt 3 lagen tomatensaus, 2 lagen bechamelsaus, 2 lagen groenten en 2 lagen aardappelen.

Verdeel eerst wat tomatensaus in de ovenschaal, dan bechamelsaus, aardappelen, paprika en aubergine.

Ga dan verder met opnieuw tomatensaus, bechamelsaus en zo voort.

De laatste laag is dan weer tomatensaus en als laatst verdeel je de mozzarella kaas.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde bakoven en laat de moussaka baken voor 15-20 minuten zodat de kaas lichtbruin wordt. Dek de schaal af met alufolie wanneer het te hard gaat.

Server met wat extra oregano.

Moussaka

Bereidingstips en tricks