Humkessoep met veel bonen en verse worst
Bereiding
Een soep koken is niet zo ingewikkeld. Maar wil je het helemaal goed doen, dan is gaartijd van de verschillende ingrediënten erg belangrijk. Je gaat dus niet alles tegelijk in de pan gooien.
Voor de bouillon gebruiken wij een kwart van de knolselderij. Snij dit deel in stukken en hak ook de ui in kleine stukjes.
Zet een grote pan op met de 2,5 liter met een 1 theelepel zout, die stukje van het kwart knolselderij, peper en laurierblad.
Laat het 30 minuten koken en voeg dan de spekjes toe en laat het nog een keer 15 minuten koken.
In de tussentijd kan je alle andere ingrediënten voor de humkessoep voorbereiden.
Bak de verse worst met een olie in de koekenpan van beide kanten bruin en gaar. Hal deze uit de pan en leg deze aan de kant. Schep wat bouillon in de pan en laat de braadsappen los koken. Giet het vocht terug in de soeppan.
Schil de aardappelen en snij deze in blokjes van 2 cm.
Dop de bonen. Snij de sperziebonen in stukjes van 4 cm en de snijbonen in stukjes van 2 cm.
Schil de wortelen met een dunschiller en snij deze in plakjes van 1 cm.
Snij de overgebleven knolselderij in blokjes van 2 cm. Hak de knoflook en de peterselie fijn. Snij de prei in dunne ringen.
Is het allemaal gelukt dan is het nu tijd voor de volgende ingrediënten. Doe in de pan: de knoflook, knolselderij, wortelen en de aardappelen. Laat het geheel 15 minuten koken.
Heb je de verse worst nog niet gesneden? Snij deze dan en leg deze opzij.
Spoel de pot met witte bonen af zodat er geen gelei meer tussenzit.
Na de 15 minuten doe je de volgende ingrediënten in de pan: sperziebonen, snijbonen, prei, peterselie en groentebouillonblokje (of 1 theelepel groentebouillonpoeder).
Laat de humkessoep dan nog een keer 15-20 minuten koken en voeg dan de witte bonen en de verse worstplakken toe. Breng op smaak met zout en peper. Vergeet niet het laurierblad uit te vissen. Laat de soep nog één keer opkoken.
Voor de beste smaakbeleving, laat je de humkessoep even rusten voordat je hem serveert.