Humkessoep met veel bonen en verse worst

  • Voorbereidingstijd: 15 min.
  • Kooktijd: 90 min.
  • Aantal porties: 10
Recept printen

Enkele jaren geleden zag ik de humkessoep op de kaart staan van een restaurant hier in de Achterhoek. Toen wist echt niemand aan onze tafel wat humkessoep is. Voor mij reden genoeg om deze “mysterieuze” soep als voorgerecht te kiezen. Ik hoor je all zeggen “En was het lekker?”. De soep was zo lekker, dat ik na het proeven door iedereen, weinig aan over hielt.

Een lekkere soep met extra veel groenten

Natuurlijk stond de humkessoep gelijk op mijn lijst met gerechten die ik toekomstig wil koken. Tijdens het lezen van een aantal recepten op internet viel mij op dat er veel knolselderij in zit en vooral bonen. Drie verschillende soorten bonen: sperziebonen, snijbonen en witte bonen. Mijn eigen recept zal iets afwijken van de anderen, dus kijk maar zelf wat je er van vindt. Sharon komt graag even thuis wanneer ik haar vertel dat ik humkessoep ga maken.

Genoeg humkessoep voor het gehele gezin

Het recept is vrij groot omdat wij graag 2 of zelfs 3 dagen van de soep willen genieten. Het humkessoep recept kan makkelijk wordt halveert. De snijbonen worden in de supermarkt per 500 gram verkocht. Hier zou je iets aan over houden of je moet de snijbonen bij de groenteboer kopen.

Humkessoep met veel bonen en verse worst

Ingrediënten
  • 250 gram magere spekblokjes
  • 1/2 knolselderij
  • 2,5 liter water
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • 500 gram verse worst
  • 2 eetlepel plantaardige olie
  • 2 grote winterpeen
  • 400 gram aardappelen
  • 1 bos peterselie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram sperziebonen
  • 500 gram snijbonen
  • 1/2 prei
  • 1 witte bonen (de grote pot van Hak)
  • zout, peper

Bereiding​

Een soep koken is niet zo ingewikkeld. Maar wil je het helemaal goed doen, dan is gaartijd van de verschillende ingrediënten erg belangrijk. Je gaat dus niet alles tegelijk in de pan gooien.

Humkessoep ingrediënten

Voor de bouillon gebruiken wij een kwart van de knolselderij. Snij dit deel in stukken en hak ook de ui in kleine stukjes.

Zet een grote pan op met de 2,5 liter met een 1 theelepel zout, die stukje van het kwart knolselderij, peper en laurierblad.

Humkessoep ingrediënten voor bouillon

Laat het 30 minuten koken en voeg dan de spekjes toe en laat het nog een keer 15 minuten koken.

In de tussentijd kan je alle andere ingrediënten voor de humkessoep voorbereiden.

Bak de verse worst met een olie in de koekenpan van beide kanten bruin en gaar. Hal deze uit de pan en leg deze aan de kant. Schep wat bouillon in de pan en laat de braadsappen los koken. Giet het vocht terug in de soeppan.

Schil de aardappelen en snij deze in blokjes van 2 cm.

Dop de bonen. Snij de sperziebonen in stukjes van 4 cm en de snijbonen in stukjes van 2 cm.

Humkessoep snijbonen

Schil de wortelen met een dunschiller en snij deze in plakjes van 1 cm.

Snij de overgebleven knolselderij in blokjes van 2 cm. Hak de knoflook en de peterselie fijn. Snij de prei in dunne ringen.

Is het allemaal gelukt dan is het nu tijd voor de volgende ingrediënten. Doe in de pan: de knoflook, knolselderij, wortelen en de aardappelen. Laat het geheel 15 minuten koken.

Humkessoep groenten mix

Heb je de verse worst nog niet gesneden? Snij deze dan en leg deze opzij.

Spoel de pot met witte bonen af zodat er geen gelei meer tussenzit.

Na de 15 minuten doe je de volgende ingrediënten in de pan: sperziebonen, snijbonen, prei, peterselie en groentebouillonblokje (of 1 theelepel groentebouillonpoeder).

Laat de humkessoep dan nog een keer 15-20 minuten koken en voeg dan de witte bonen en de verse worstplakken toe. Breng op smaak met zout en peper. Vergeet niet het laurierblad uit te vissen. Laat de soep nog één keer opkoken.

Humkessoep recept

Voor de beste smaakbeleving, laat je de humkessoep even rusten voordat je hem serveert.

Bereidingstips en tricks

Thuis vinden ze vooral de bouillon erg lekker, dat komt natuurlijk door de verschillende groenten. In andere humkessoep recepten wordt er vaak een hamschijf gebruikt i.p.v. van extra veel spekblokjes. Dat was een bewuste aanpassing voor mijn recept.

Kassler Nacken?

Wij wonen vlak bij de grens naar Duitsland. Daar kan je stukken “Kassler Nacken” kopen. Dit is varkensprocureur, maar dan gepekeld en gerookt. Kook je zo een stuk vlees mee in de humkessoep dan wordt het bijzonder lekker. Laat dan wel de spekblokjes weg wanneer je deze variatie probeert. Dus woon je in de buurt van de Duitse grens? Probeer dan zo een stuk vlees te scoren. Het vlees in Duitsland is dan ook nog stukken voordeliger.

Gebruik alleen de lekkerste verse worst

Een belangrijke ingredient en smaakmaker is de versie worst. Heeft deze een minder goede smaak (bijvoorbeeld door te veel zout of kruidnagel), dan kan deze de smaak van de humkessoep flink bederven.

Tip! Heb je een Jumbo met een slagerijafdeling? Koop dan daar de verse worst, deze is bijna altijd goed. Proef de gebakken verse worst altijd na de bereiding voordat je deze in je humkessoep doet.

Witte bonen uit een potje?

Ik heb voor de soep eerder gedroogde witte bonen gebruikt, je weet wel die bonen die je eerst over nacht in het water moet zetten. Dat was eigenlijk geen verbetering. Je hebt dan toch enkele bonen die tijdens het koken niet helemaal zacht worden. Daarnaast heb je dan ook nog de vliesjes die de witte bonen loslaten en dan in de humkessoep zwemmen. Dat is niet super storend, maar het ziet er minder mooi ooit en de witte bonnen van Hak zijn tenminste net zo lekker.

Bewaaradvies

Je kan de humkessoep zeker 3 dagen in de koelkast bewaren. Heb je maar een portie nodig (bijvoorbeeld voor de lunch) haal deze dan uit de pan en warm niet ook nog de rest op. De humkessoep mag ook in der vriezer, maar na het ontdooien hebben de sperziebonen en snijbonen minder bijt.