Havermout met witte chocola en aardbeien

  • Voorbereidingstijd: geen
  • Kooktijd: 12 min.
  • Aantal porties: 2
Recept printen

Ik herinner mij dat ik als kind bij mijn tante in Lüneburg (Duitsland) “Milchsuppe” soms als ontbijt kreeg. Volgens mij was het vooral weinig werk en op het land heb je toch altijd verse melk in het huis. Door deze deze herinnering is dit recept ontstaan.

Havermout is gezond en wordt toch weinig als ontbijt gegeten. Wanneer ik mensen om me heen vraag hoe zij de havermout eten, dan hoor ik meestal als express oats (samen met de melk in de magnetron opwarmen) of als overnight oats (je laat de havermout overnacht wellen in de koelkast). Ik denk dat beiden niet tot mijn favoriete ontbijt behoren 😅. Een derde optie die overblijft voor een havermout ontbijtje , is de gekookte variant. Niet zo gezond als de andere opties, maar wel onwijs lekker.

Havermout met witte chocola en aardbeien

Ingrediënten
  • 8 eetlepel grove volkoren havermout
  • 400 liter halfvolle melk
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 30 gram witte chocola
  • 150 gram aardbeien

Bereiding​

Kooktip! Wil je er zeker van zijn dat de melk niet aanbrandt? Gebruik dan een steelpan met antiaanbaklaag en zet het vuur niet zo hoog. Hierdoor duurt het misschien iets langer, maar je laat de melk dan minder snel aanbranden. Heb je een pan met antiaanbaklaag? Gebruik dan geen garde van ijzer, anders is de laag snel verdwenen.

1) Giet de melk samen met de havermout, het zout en de vanillesuiker in een steelpan. Zet het vuur niet te hoog en roer steeds met een garde of houten lepel zodat de melk niet aanbrandt.

2) Hak de witte chocola in kleine stukjes

3) Snij de aardbeien in stukjes en verdeel deze over twee kommen.

4) Zodra de melk begint te koken, laat je de havermout nog ~3 minuten koken. Blijf hierbij roeren.

5) Voeg de witte chocola toe en laat het nog 1 minuut koken.

6) Giet de havermout over de aardbeien, roer beiden door elkaar en wacht 1 minuut zodat de aardbeien een beetje warm kunnen worden.

Havermout met witte chocola en aardbeien

Bereidingstips en tricks

Havermout ziet er van zichzelf niet heel smakelijk uit (helaas). Om het gerecht wat ‘mooier’ te maken, kan je voor elke portie 1 aardbei in partjes snijden en deze gebruiken als decoratie.

Is de massa te dik of te dun? Varieer dan eens met het aantal eetlepels havermout. Soms is het wat dikker en soms wat dunner. Kijk vooral ook wat jij lekkerste vindt.

Nog meer havermout variaties

In plaats van aardbeien kan je natuurlijk ook nog ander vers fruit gebruiken. Zelf vinden wij bosbessen, nectarines, mango en frambozen erg lekker in de havermout. Zeker in combinatie met de witte chocolade.

Een andere heerlijke combinatie is havermout met peren en kaneel. Schil de peren en laat deze samen met de kaneel heel even meekoken.

Banaan is ook goed te combineren, maar daarvoor wil je de havermout iets laten afkoelen, zodat de banaan door de hitte niet wordt “gekookt”.

Naast vers fruit kan je natuurlijk ook nog diepvries fruit gebruiken. Zelf hebben wij meestal een grote zak zomerfruit met verschillende bessen en aardbeien in de diepvries liggen. Het diepvriesfruit moet je wel even laten opkoken, anders wordt je havermout wel heel snel koud.